Hamilelikte Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?
Hamilelik dönemi anne adayının vücudunda birçok değişime yol açan bir süreçtir. Bu süreç oldukça uzun ve meşakkatli bir dönemdir.
Gebeliğin başından doğum tamamlanıncaya kadar anne adayının alması gereken kilo 9-12 kilo kadardır. Gebeliğe normalden daha az bir kilo ile başlayan anne adayları 14-16 kilo kadar alabilir. Ayrıca gebeliğe normal kilonun daha üstünde başlayan adaylar ise 7-8 kilo kadar almalıdır. Ortalama olarak verdiğimiz ağırlıklara rağmen, anne adayının alması gereken kilo sağlık durumu, kilo ağırlığı ve bebeğin durumuna göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle anne adayları alması gereken kilo aralığı için mutlaka doktoruna başvurmalıdır. Örneğin çoğul gebeliklerde anne adayı tek gebeliklere oranla daha fazla kilo alabilir.
Hamilelik döneminde önemli olan yeterli miktarda ve düzenli bir şekilde kilo almaktır. Bu sayede doğuma normal kilo ile girilecek, doğumdan sonra alınan kilolar daha kolay verilecektir. Doğumdan sonra eski forma daha kolay kavuşabilmek için en önemli etken gebeliğe normal kilo ile başlamaktır. Fazla kilosu olan anne adayları gebe kalmadan önce, sağlıklı bir gebelik için mutlaka bir diyetisyenden yardım almalı, uygun egzersizler ile normal kiloya indikten sonra gebeliği düşünmelidir.
Aşırı kilo ile başlanan gebeliklerde alınan kilo miktarı da fazla olacaktır. Kilo sorunu gebelik ve doğum ile alakalı bazı sorunlara yol açabilecektir. Kilo fazlalığı olanlar mutlaka gebelikten önce zayıflamalıdır. Çünkü gebelik döneminde zayıflamak amacı ile diyet uygulamak tavsiye edilmez. Zayıf olan anne adayları ise aynı kilolu adaylar gibi gebelik öncesi sağlıklı ve dengeli bir beslenme tarzı ile normal kiloya ulaşmalı ve gebeliği ondan sonra düşünmelidir.
Sağlıklı bir gebelik için en önemli şarttı yerine getiren, yani gebeliğe normal kilolar ile başlayan anne adayları için, ikinci önemli şart, dengeli beslenme ve uygun egzersizler ile aşırı kilo almadan sağlıklı bir gebelik geçirerek doğuma ulaşmaktır. Gebelik döneminde alınan tüm kilolar anne adayının depoladığı yağdan ibaret değildir.
Alınan kilonun ortalama 3-4 kilosu bebek, 1 kilo kadarı bebeğin eşi, 1 kilo kadarı bebeğin geliştiği su, 1,5 kilo kadarı annenin artan kan hacmi, 1 kilo rahim, 2 kilo kadar annede depolanan su olarak sıralanabilir. Bazı gebeler gebeliğin başlangıcında kilo alamadığından yakınabilir ve bu durumda kaygılanabilirler. Ancak kaygılanacak bir durum değildir. Çünkü gebeliğin başlangıcında yaşanan mide bulantısı, kusma ve bu durumlara bağlı gelişen iştah kaybı kilo almayı engelleyebilir.
4. Aydan mide bulantısının ortadan kaybolması ile kilo almaya başlanır. Gebeliğin ilk aylarında ayda yarım kilo kadar alınabilir. Fakat bu kilo aralığı kişiden kişiye değişir. Çünkü bazen hiç kilo alınamayabilir, bazen ise daha fazla alınabilir.
Yazımızda açıkladığımız değerler yaklaşık değerlerdir. Bu nedenle gebelikte kilo alımı hakkında doktorunuzdan detaylı bir almalısınız.