Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri
Zayıflık Nedir? Günlük alınan toplam enerjinin harcanan enerjiden daha az olmasıyla alınan besinlerin vücut tarafından kullanılmaması nedeniyle zayıflık durumu ortaya çıkmaktadır. Zayıf olma nedenleri arasında; Bağırsak parazitleri ile emilim bozuklukları Anoreksiya, nevroza, blumia gibi yeme bozuklukları Kimi kullanılan ilaçların etkileri Fazla fiziksel aktivitede bulunma Kanser, tüberküloz, kronik diyare gibi zayıflatan hastalıklar Kilo alma korkusu Hipertiroid gibi metabolizmayı hızlı çalıştıran hormonal hastalıklar Psikolojik bozukluklar sebebiyle iştah kesilmesi Düzensiz yemek yemek ve uzun süre aç kalma gibi nedenler vardır. Zayıf olmanın zararları var mıdır? Zayıf olmak çocuklukta büyüme gelişiminin yetersiz kalmasına, vücudun dış etkenlere karşı korumasız kalmasına, emzikli kadınlarda ise süt veriminin yetersiz kalmasına, konsantrasyonun düşmesine, yaşam süresinin kısalmasına da sebep olabilir. Fakat zayıf olmak her zaman sağlıksız olmak anlamı taşımaz çünkü bu kişiye göre değişir. Kişinin yaşı önemli faktördür. Yani kişinin vücut analizinin sonuçlarına ve yaşına göre bu durum değişir. En önemli değerlendirme kişide yeme bozukluğu olup olmadığı araştırılmalıdır. Eğer yeme bozukluğu varsa kişi psikiyatrist yardımı almalıdır. Sağlıklı kilo almak; bu süreç oldukça sabır ister. Çünkü kilo almak kilo vermekten daha zordur. Kilo almayı istemek yeterli değildir buna inanmak da önemli bir faktördür. Sağlıklı olan ayda ortalama 2-3 kilo almaktır. Gerekli tahliller neticesinde altta yatan bir hastalık olmaması durumunda bir diyetisyen kontrolünde sık takip ve iletişim ile kilo alınabilir. Süreç içinde dikkat edilmesi gerekenler; En önemli öğün kahvaltıdır bu nedenle muhakkak erken saatlerde kahvaltı yapılmalıdır. Düzenli ve kaliteli beslenme olmalıdır kesinlikle öğün atlanmamalıdır. Kahvaltıda protein ağırlıklı yumurta, süt, peynir tercih edilmeli ve ekmek tüketilmelidir. Kas dokusunun artması için karbonhidrat ve protein alımına dikkat edilmelidir. Her öğünde karbonhidratlı içeren bir gıda ve proteinli bir besin tüketilmelidir. Kahvaltıda içecek olarak taze sıkılmış meyve suyu ya da süt tercih edilmelidir. Ana yemeklerde mideyi hemen şişirecek sıvıları fazla tüketmemek gerekir. Yemeklerle birlikte içecek tüketmemek gerekir. Özellikle asitli içecekler olmak üzere meyve suyu, ayran, şalgam suyu ya da çorba gibi besinler yemekte mideyi çabuk dolduracağından hızlı doyuma sebep olur. Ara öğünlerde kalori değeri ve protein değeri yüksek yiyecekler tercih edilmelidir. Badem, fındık, ceviz, kaju gibi kuruyemişler, tost, kek, süt ve kuru meyveler gibi yiyecekler tüketilmelidir. Fazla tatlı tüketimi ana yemeklerin alımında azalmaya iştahı kesmeye sebep olacağından tatlıları iştahı kesmeyecek şekilde miktarını abartmadan tüketilmelidir. Yatarken son ara öğünde alınması en güzeli olacaktır. Bazı soslar, baharatlı ve salçalı yemekler iştah açacağından hipertansiyonu olmayan kişiler yemekleri rahatlıkla kullanabilirler. Salata yerine meyveli kompostoları tüketilmelidir. Yemek yerken keyifli olmak da önemli bir faktördür iştahınız daha çok açılacaktır. Yemekten yaklaşık bir saat önce hafif tempoda yarım saat kadar yürüyüş yapmak iştahınızı açar, kalori alımınızı fazlalaştırır. Tüketilen besinlerin kalori olarak fazla olmasına dikkat edilmelidir. Kilo almak istiyorsanız suyu fazla tüketmeye özen göstermelisiniz. Rahatsızlığınız olmaması durumunda tuzu fazla tüketmek de kilo almanıza yardımcı olacaktır çünkü tuz vücuttaki suyu tutar, kaslarda artışa neden olur. Fazla olmamak şartıyla kırmızı et tüketmeye dikkat etmelisiniz çünkü kırmızı et kilo aldıran besinlerin başında gelir. Unutulmaması gereken amaç, vücutta gerekli dokuları oluşturmaktır. Kilo kas dokusu, vücut suyu ve kemik dokusunu (yağ ve yağsız dokuyu) artıracak şekilde olmalıdır.
24-02-2015, 18:50 tarihinde eklendi.