Kilo Almanın Yolları

Günümüzde aşırı kilo nedeni ile diyet listeleri her geçen gün artsa da, kilo almak için de uğraşan azımsanmayacak kadar çok kişi var. Kilo almak aslında kilo vermekten daha zordur. Kilo alma süreci büyük bir sabır gerektirmektedir. Kişinin kilo almak için yalnızca istekli olması asla yeterli olmaz. İnançta son derece önemli bir ayrıntıdır.

Diyet programlarında vücuda alınan günlük enerji miktarının harcanan enerji oranından daha az olması ya da vücuda alınan gıdaların vücut tarafından doğru bir şekilde değerlendirilmemesi kilo alamama ya da zayıf olma halinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Ayrıca zayıflığa yol açan nedenler, sindirim problemleri, metabolizmanın hızlı çalışması, bağırsaklarda var olan parazitler, emilim bozuklukları, psikolojik bozukluklar, diyare, bazı hastalıklar nedeni ile kullanılan ilaçlar, genetik yatkınlık, yeme bozuklukları olarak sıralanabilir.

Zayıf olan ve her şeye rağmen kilo alamayan kişilerin mutlaka ayrıntılı bir araştırmadan geçmesi gerekir. Zayıflığa neden olabilecek sorunların tespiti için gerekli tahlillerin yapılması gerekir. Eğer araştırmalar sonucu her hangi bir problem saptanmamışsa uzman bir diyetisyen kontrolü altında aylık ortalama 1,5-2 kilo olacak şekilde bir kilo alma politikası uygulanmalıdır. Diyetin amacı vücuttaki gerekli dokuları oluşturmak olmalıdır. Çünkü kilo alımı yağ ve yağsız dokuyu arttıracak şekilde gerçekleşir.

Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Almak İçin;

  • Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Bir nevi altın niteliğinde bir öğündür. Bu nedenle kahvaltı asla geçiştirilmemelidir. Ayrıca kahvaltıyı sabahın erken saatlerinde yapmak kilo almak için önemli bir ayrıntıdır.
  • Kilo artışı sağlamak isteyen kişiler gün içinde asla öğün atlamamalıdır. Beslenme programı düzen ve kalite içinde gerçekleşmezse kilo artışı kesinlikle sağlanamaz.
  • Kaslı dokunun artması için protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmek gerekir. Gün içindeki öğünlere karbonhidrat yönünden zengin ve yağ oranı yüksek besinler dahil edilmelidir.
  • Ara öğünlerde kalori ve protein yönünden kaliteli gıdalara yer verilmelidir. Fındık, badem, ceviz, süt ve kuru meyveler ara öğünler için ideal besinlerdir. Ara öğünlerde 1 su bardağı süt bal ile tatlandırılarak içilebilir. Yine muzlu ve ballı süt mükemmel bir kilo aldırıcı olabilir.
  • Yemekler ile beraber alınan içecekler tokluk hissi yaratacağından, içecekler ve su yemeklerden sonra tüketilmelidir.
  • Yemeklerde salata yerine taneli meyvelerden hazırlanan kompostolar tüketilebilir.
  • Tatlı iştahı keseceğinden özellikle yemeklerden sonra tüketilmelidir.
  • Kilo almak isteyen kişilerin ağır egzersizlerden kaçınması gerekir. Yemeklerden önce en az yarım saatlik tempolu bir yürüyüş iştahı açarak daha fazla yemek yenmesini sağlayabilir.
  • Yemekler hazırlanırken besin değerini kaybetmemesine dikkat edilmelidir. Mesela makarnaya peynir ya da kıyma ilave edilerek besin değeri arttırılabilir. Hamur işleri yine peynir, kıyma ya da fındık, fıstık kullanılarak hazırlanabilir. Çorbalara ise, pirinç, buğday, erişte gibi besin değeri yüksek olan besinler eklenebilir.
BU KONU HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZ ?
Yorum Yazın
Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER