Nasıl Kilo Alınır?
Aşırı kilolu olmak gibi, aşırı zayıf olmak da bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.
Bu sağlık sorunları;
- Saç dökülmeleri
- Depresyon
- Cilt kuruluğu
- Halsizlik
- Regl bozuklukları
- Tansiyon sorunları olarak sıralanabilir.
Zayıflığı tanımlayabilmek için kişinin vücudunda bulunan yağ oranı göz önünde bulundurulmalıdır.
Kişi bayan ise ve vücudunda yağ oranı 10 kilonun altında, erkeklerde ise 8 kilonun altında ise kişi zayıf olarak tanımlanabilir. Vücut yağ oranı bu değerler ve daha altında ise mutlaka gerekli araştırılmaların yapılması gerekir. Zayıflığa yol açabilecek faktörler;
- Endokrin sistem ile alakalı gelişen rahatsızlıklar
- Alınan kaloriden daha fazla harcanması
- Mineral eksiklikleri
- Gaitada parazit
- Genetik yatkınlık
Bu faktörler zayıflığa neden olan ya da kilo almayı engelleyen faktörlerden yalnızca bir kaçıdır. Yapılan araştırmalara rağmen her hangi bir rahatsızlık söz konusu değilse, kişi beslenme alışkanlıklarında bazı değişiklikler yapmalıdır. Kilo almak için abur cubur atıştırmalıklar kilo artışına elbette neden olabilir. Ancak kilo almak için bu yöntem çok sağlıklı değildir. Bu tarz gıdaların içinde yağ ve şeker oranı oldukça fazladır. Bu nedenle kilo almaya çalışılırken bazı sağlık sorunları meydana gelebilir. Aynı zamanda yağ ve şeker oranı yüksek olan gıdalar uzun süre tok tutacağından açlığı bastırabilir.
- Kilo almak için en çok dikkat edilmesi gereken günlük alınan kalori miktarının arttırılmasıdır. Kalori miktarını arttırmak için sağlıklı gıdalar tercih edilmelidir.
- Gün içinde öğün ve öğün aralarında tüketilen gıdalar karbonhidrat, protein ve yağ oranı ile denge içinde olmalıdır. Her gıdadan vücudun ihtiyacını karşılayacak şekilde alınması gerekir.
- Gün içinde 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenilmelidir.
- Beslenme programına sağlıklı yağlar dahil edilmelidir. Özellikle omega-3 yönünden zengin olan balık tüketimi mutlaka arttırılmalıdır.
- Gün içinde mutlaka bir öğünde protein tüketilmelidir. Proteine en iyi örnekler, et, tavuk, hindi ve kurubaklagillerdir.
- Ara öğünlerde mutlaka meyve ve kuruyemiş tüketilmelidir.
- Kilo alırken kas artışını sağlayabilmek için düzenli ve hafif egzersizler şarttır. Ağırlık kaldırmak kas için oldukça yararlıdır. Ayrıca yürüyüş, bisiklet ve yüzme gibi sporlar kilo artışında etkili olacaktır.
- Öğünlerde hazırlanan yemekler kızartma yöntemi yerine fırınlanarak hazırlanmalıdır. Ayrıca tencerede yemeği de alternatif yöntemlerdendir. Yemek yerken porsiyonlar büyük tutulmalıdır.
- Öğünlerde salata içerisine sağlıklı gıdalar eklenerek yapılabilir. Bu sayede kalori değeri artacak ve kilo aldıran bir besin olacaktır.
- Yemekler mutlaka ekmek eşliğinde yenmeli ve hatta ekmek tüketimi normale göre arttırılmalıdır.
- Özellikle çorbalar et ya da tavuk suyu ile hazırlanırsa kalori değeri yükselecektir.
- Gün içinde bol su tüketimi mutlaka şarttır. Ama kilo almak isteyen kişiler suyu yemekler ile beraber değil yemeklerden sonra içmelidir. Çünkü su tokluk hissi yaratarak açlığı bastırır.
- Bir takım hastalıklar ne kadar sağlıklı ve kalori değeri yüksek besinlerle beslenilsin kilo alımına engel olabilir. Kronik rahatsızlığı ya da başka bir hastalı olan kişiler önce hastalığın tedavisini yaptırması gerekir. Hastalık tedavi edildikten sonra kilo artışı kendiliğinden gerçekleşebilir.