Bu Gıdalar Oruç Tutarken Açlığı Önlüyor
Ramazan ayında oruç tutarken sindirimi uzun süre devam eden lif yönünden zengin sebze ve meyveler ile beslenmek gerekir. Ramazan boyunca 2 öğün beslenme tipi, sağlıklı ve dengeli beslenmeye daha dikkat edilmesini gerektirmektedir. Çünkü Ramazan ayında öğün sayısı değişikliği, yemek miktarında artış ve tüketilen gıdaların çeşitliliği beslenme konusunda birçok değişikliğe neden olmaktadır.
Sahur ile iftar arasındaki uzun saatler oruçlu kişilerin daha fazla acıkmasına ve susamasına neden olmaktadır. Bu nedenle sahur ve iftar sofraları normal günlere nazaran tercih edilen gıdaların yerine tok tutacak ve susuzluğu önleyecek gıdalardan oluşturulmalıdır. Ayrıca tercih edilen gıdaların sağlığı olumsuz etkilememesine özen göstermek gerekmektedir.
Oruç tutarken açlığı önleyen gıdalar sindirim ve emilimi uzun süren yiyeceklerdir. Kurubaklagiller, sebze ve meyveler, kompleks karbonhidratlar, esmer pirinç, tahıl, kepekli makarna bu yiyeceklere örnek olarak verilebilir. Oruç tutarken kan şekerinin düşmemesi için, meyve suları yerine meyvenin kendisi tercih edilmelidir. Meyveler kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olarak açlık hissini önler.
Aynı zamanda iftar ve sahur sofrasında bir bardak süt içmek sağlıklı beslenmek için yararlı olur. Sıvı gıdalar daha çabuk emildiği için açlık hissi daha çabuk gerçekleşmektedir. Bu nedenle iftarda mutlaka çorba ve ayran gibi gıdalara yer verilmelidir.
Ayrıca bu tür gıdaların beraberinde protein oranı yüksek lifli besinler tüketilmelidir. Oruç tutarken gün boyu hiçbir şey yenmeyeceği ve dolayısı ile acıkılacağı için midede uzun süre kalabilen gıdalar tüketilmelidir. Bu gıdalar; Kurubaklagiller, Tahıllar ve salata çeşitleri olabilir.
Ayrıca bu tarz gıdalar tatlı isteğinin önüne geçer. İftara çorba ile başlamak ve aralarda salata tüketmek oldukça yararlı olur. İftardan yaklaşık yarım saat sonra, etli ya da etsiz sebze yemeği ve ufak bir porsiyon makarna ya da bir parça börek tercih edilebilir.
Beraberinde bir kase yoğurt ya da bir bardak süt içilebilir. İftarda kan şekerini aniden yükseltmeyecek gıdalar ile iftar sonrası tatlı krizinin önüne geçilmiş olur. Bu sayede fazla kalori alımı da gerçekleşmez.