Ramazan Ve Sonrasında Beslenme Önerileri
Dengeli ve düzenli bir şekilde beslenme tarzı hayatın her döneminde büyük önem taşımaktadır. Dengeli beslenme özellikle ramazan ayında daha önemli bir yer tutmaktadır. Ramazan ayının sıcak ve uzun günlere denk gelmesi vücutta sıvı ve enerji kaybının artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle önemli olan kaybedilen enerji ve sıvının tekrar yerine konulmasıdır.
Ramazan ayında doğal olarak günlük öğün sayısı ikiye düşmektedir. Ramazan sonrası birden öğün sayısının ve yemek yeme isteğinin artması sindirim sistemi ile alakalı bazı rahatsızlıkların açığa çıkmasına neden olmaktadır. Ramazan sonrası gelen bayramda geleneksel olarak ikramlıkların çokluğu ve bu ikramlıkların hamur işi, tatlı ve çikolata gibi ağır gıdalardan oluşması kan şekerinin hızla yükselmesine neden olabilmektedir. Dolayısı ile bu tür sorunlar ile karşılaşmamak için bayramda tüketilecek gıdalara dikkat edilmelidir.
Ramazan Sonrası İçin Beslenme Önerileri
- Bayram süresince yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeye özen gösterilmelidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerden gün içinde 3 ana öğün ve 2 ara öğün olmak şartı ile vücuda alınması gerekmektedir. Vücudun ihtiyaç duyduğu ana besin kaynakları, et, süt, yumurta, baklagiller, sebze ve meyveler olarak sıralanabilir.
- Ramazandan sonra tüketilecek gıdaların miktarında ani artış yapılmamalıdır. Her bir öğünün arası en az 2-2,5 saat kadar ayarlanmalıdır.
- Bayram sabahı yağlı, kızartma tarzı bir öğün yerine hafif bir kahvaltı ile güne başlamak en doğru tercih olacaktır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek ya da tam buğday ekmeği tokluk hissini arttıracağı için en doğru tercih olacaktır.
- Bayramda tatlı tüketimi hamur ya da şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar yönünde olmalıdır.
- Sindirim sisteminin düzene girmesi ve metabolizma hızını arttırmak için lif yönünden zengin içeriğe sahip besinler tercih edilmelidir.
- Şeker, kalp, tansiyon gibi sağlık sorunu olan kişiler bayram boyunca diyet programına dikkat etmelidir.
- Ramazan süresince oruç nedeni ile vücutta sıvı kaybı yaşanacağından dolayı, ramazan sonra sıvı kaybını dengelemek için bol sıvı tüketilmelidir. Sıvı tüketimini arttırmak için ayran, taze sıkılmış meyve suyu, komposto gibi içecekler en doğru tercih olacaktır.