Ramazan’da Doğru Beslenmenin Püf Noktaları
Ramazan ayı beslenme düzeninde ciddi değişikliklerin oluşmasına yol açan bir aydır.
Uzun süre devam eden açlık ve susuzluk sağlığı ciddi anlamda tehlikeye sokabilir.
Ancak yeterli ve dengeli bir beslenme ile vücudu kontrol altında tutmak mümkün olur.
Peki, Ramazan’da Doğru Beslenmek İçin Neler Yapılmalıdır?
- Sahurda protein yönünden zengin yumurta, yoğurt gibi tokluk hissi uyandıran hem de sindirimi kolay gıdalar ile beslenmek gerekir. Sahur için hazırlanacak menü enerji yönünden yüksek ve sindirimi kolay gıdalardan oluşmalıdır. Kan şekerini arttıran gıdaların yerine lif oranı yüksek gıdalar ile oluşturulan bir menü tokluk hissi yaşamak için tercih edilmelidir.
- Gün boyu metabolizma susuz kalacağı için iftar ile sahur arasında yeterli oranda sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için iftar ile sahur arasında en az 2,5-3 litre kadar su tüketilmelidir. Su ile beraber, meyve suyu, ayran ve komposto gibi sıvıların tüketimi de arttırılmalıdır.
- Hurma besleyici özelliği yüksek olan bir meyvedir. Ayrıca tatlı bir meyve olduğu için tatlı isteğini de bastırır. Bu nedenle tatlı yerine hurma iyi bir tercih olacaktır. Diyet süt, keten tohumu, mısır gevreği gibi gıdalardan oluşan bir sahur yemeğine 3-4 tane hurma ilave edilebilir. Ayrıca enerji artışı sağlamak için fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişlerde sahurda alternatif olabilir.
- İftar yemeği kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. Orucu açmak için bir kase ılık çorba ya da bir kahvaltı tabağı yeterli olacaktır. Çorba ile orucu açmak gün boyu kaybedilen sıvı miktarını karşılamaya yardımcı olacaktır. İçilecek çorbanın çok sıcak olmaması önemli bir ayrıntıdır. Çünkü sıcak çorba mide de bazı sorunlara yol açabilir.
- Ilık çorba kan şekerini düzenleyecektir. Çorba içildikten sonra bir süre ara verilerek ana yemeğe daha sonra geçilmelidir. Yani iftar iki öğüne bölünmelidir. Çok ağır olmayan bir ana yemekten sonra sindirimi rahatlatacak bitki çayı içilebilir.
- Öğünlerde hamur işi, beyaz ekmek tüketmemeye özen gösterilmelidir. Kepekli ekmek ya da tam tahıllı ekmek iyi bir tercih olacaktır. Doymuş yağlardan da uzak durmak sağlık açısından önemli olacaktır.
BU KONU HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZ ?
Yorum Yazın
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER