Ramazan’da İnce Kalmanın Yolları Nelerdir?
Çoğu kişi Ramazan ayında tutulan oruç nedeni ile zayıflayacağını düşünür.
Oysaki Ramazan ayında zayıflamak yerine kilo artışı yaşanabilir.
Yazımızın devamını okuyarak ve bazı noktalara dikkat ederek Ramazan döneminde nasıl ince kalacağınızı öğrenebilirsiniz.
Ramazan’da İnce Kalmanın Yollarıİftar İle Sahur Arasında En Az 2,5 litre Su İçin:
Ramazan ayında vücudun su kaybı normal dönemlere göre daha fazla olur ve vücut ödem için daha elverişli hale gelir. Bu gibi sorunları önlemek için iftar ve sahur arasında en az 2,5 litre kadar su içmeye özen gösterilmelidir. Oruç açıldıktan sonra özellikle ballı ve limonlu bir su bardağı ılık su içilmelidir. Bu sayede kan şekeri düzenlenecektir.
3 fincan kadar rezene çayı şişkinlik, gaz gibi mide sorunlarına iyi gelecektir. Siyah çayı fazla tüketenler unutmamalıdır ki, siyah çay beyinde susama merkezini baskılayacaktır. Eğer siyah çaydan vazgeçilemiyorsa 1-2 fincanı geçmemeli ve oldukça açık içilmelidir.
Baharatlar Ramazan’da Azaltılmalıdır:
İftar ve sahur yemeklerinde mümkün olduğunca az baharat kullanılmalıdır. Özellikle acı baharatlardan olabildiğince kaçınmak gerekir. Tarçının kan şekerini düzenleyici bir etkisi vardır. Tarçının bu etkisinden yararlanmak için tatlı ve kompostolara ilave edilerek kullanılabilir. Özellikle kabuk tarçın çay olarak da hazırlanarak tüketilebilir. Kimyon sindirim sistemini rahatlatıcı bir etkiye sahiptir ve zerdeçal safra kesesini destekler. Acı baharatlar yerine sağlık için faydalı bu baharatlar tüketilebilir.
İftarda Mutlaka Çorba İçilmelidir: Ramazan ayı çok sıcak aylara denk geldiğinden özellikle sebze çorbaları tüketilmelidir. Sebze çorbası uzun süren bir açlıktan sonra mide de sıkıntıya yol açmaz ve sindirimi kolaylaştırır. Çorbanın çok sıcak olmamasına özen gösterilmelidir.
İftar Ve Sahurda Yenilen Yemekler Yavaş Yavaş Yenmelidir:
Uzun saatler süren açlıktan sonra mideye gidecek yemekler yavaş yavaş yenmelidir ve mümkün olduğunca çok çiğnenmelidir. Ayrıca iftarda çorbadan sonra, ana yemeğe geçmek için en az 5 dakika ara verilmelidir.
Tatlıya İftar Yemeğinden En Az 2 Saat Sonra Geçilmelidir:
Ramazan’da tatlı tüketimi haftada 1 defadan fazla olmamalıdır ve sütlü tatlı tüketilmelidir. Şerbetli tatlılar Ramazan ayında oldukça ağır olur.
Yürüyüş: İftar yemeğinden 1 saat sonra en az 30 dakikalık yürüyüş yapılmalıdır. Yürüyüş sayesinde metabolizma hızı artacaktır.
Yukarıda sıraladığımız öneriler sayesinde Ramazan’da kilo artışı yaşamaz ve ince kalmayı başarabilirsiniz…