Ramazanda Oruç Tutarak Kilo Verme

Ramazan ayının gelmesi ile beslenme alışkanlıklarında ve düzeninde değişiklikler meydana gelir. Günlük üç ana öğünden oluşan beslenme düzeni iftar ve sahur olmak üzere iki öğüne düşer. Bu iki öğünde oldukça zengin, ağır ve çeşitli yiyeceklerden oluşur. Yaklaşık 17 saatlik bir açlıktan sonra bol çeşit bir menü ile mideye yüklenildiği zaman metabolizmada ani değişimler yaşanır. Bu denli yanlış bir beslenme sonucu genel sağlık durumunda ciddi anlamda riskler oluşabilir.

Hızlı bir şekilde ağır ve aşırı beslenme tansiyon, mide rahatsızlıkları ve kan şekerinde artış gibi pek çok sorunu beraberinde getirir. Oysaki ramazan ayında sağlıklı bir şekilde beslenerek kilo vermek mümkün olmaktadır.

Ramazan Ayında Oruç Tutarak Kilo Verilir mi?

Ramazan ayında oruç tutarak kilo kaybı yaşamayı düşünmek doğru değildir. Ramazan ayı kilo almaya en müsait dönemlerden biridir. Şayet beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmezse oruç tutarak kilo vermek yerine kolaylıkla kilo alınabilir. Fakat Ramazan öncesi diyet uygulayan kişiler Ramazan’da da diyet uygulamayı sürdürebilir. Bu sayede kilo alımı yaşanmaz ve kilo sabit bir şekilde tutulabilir.

Oruç Tutarken Kilo Vermek İsteyen Kişiler Neler Yapabilir?

Ramazan ayında kilo vermek isteyen kişiler mutlaka bir diyetisyenden yardım almalıdır. Şayet genel sağlık durumunda her hangi bir sorun yoksa diyetisyen kişiye özel bir beslenme programı hazırlamalıdır. Başkasının uyguladığı bir diyet listesini uygulamak doğru değildir. Diyet listesi kişinin yaşı, kilosu ve günlük aktiviteleri göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. Çünkü herkesin günlük beslenme ihtiyacı birbirinden farklıdır. Ramazan ayında karbonhidrat, protein ve daha birçok gereksinim göz önünde bulundurulmalı, az aralıklarla sık beslenerek ve günlük hareket artışı sağlanarak kilo vermek mümkün olabilir. Fakat Ramazan ayında zayıflamaktan daha çok kilonun sabit tutulması hedeflenmelidir.

Oruç Tutarken Kilo Almamak İçin Neler Yapılabilir?

Ramazan boyunca uygulanan beslenme alışkanlığı ile metabolizma hızı düşer, günlük hareketlerde azalma yaşanır. Bu nedenle kişi kendini kontrol altında tutmalıdır.

Ramazan Ayında Nasıl Bir Beslenme Programı Uygulanmalıdır?

Ramazan ayında iftar ve sahur olmak üzere iki ana öğün vardır. Ancak bu iki öğünü 4 öğün şeklinde bölmek, fazla çeşitli bir menü oluşturmamak gerekir. Örneğin iftarı açmak için sadece çorba içmek ya da kahvaltılıklardan oluşan bir menü oluşturmak doğru bir seçim olacaktır. Orucu açtıktan 2 saat sonra ana yemeğe geçiş yapılarak düzenli bir beslenme programı oluşturulabilir.

İftardan Sonra Nasıl Bir Menü Hazırlanmalıdır?

İftardan sonra tüketilecek ana yemeklerin çok yağlı ya da ağır olmamasına özen gösterilmelidir. Sindirimi kolay yiyeceklerden oluşan bir menü hazırlanmalıdır. Izgarada ya da haşlanarak pişmiş az yağlı et, sebze yemekleri, salata çeşitleri iftardan sonra hazırlanacak menüye örnek olabilir. Öğünlerde abartıya kaçmadan 1-2 dilim ekmek tüketiminde sakınca yoktur.

BU KONU HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZ ?
Yorum Yazın
Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER