Ramazan’da Susuzluğu Gideren Besinler
Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarında gerçekleşen değişiklikler nedeni ile vücut dengesi bozularak ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle uzun ve sıcak günlere denk gelen Ramazan ayı nedeni ile vücut uzun süre susuz kalabiliyor.
Oruç tutan kişilerin zorlanmaması ve susuzluk yaşamaması için susuzluğu giderecek ve serinletici özelliği olan gıdalar ile beslenmesi gerekir. Bu tür gıdalar sayesinde susuzluğu en aza indirmek mümkün olacaktır.
Susuzluğu Gideren Besinler Nelerdir?
Meyan Şerbeti:
Meyan kökleri bol su ile yıkandıktan sonra temiz bir tülbende sarılır. Uygun bir tencereye 1,5-2 litre kadar su ilave edilerek meyan kökleri suya atılır. Bu şekilde 3 saat kadar bekletildikten sonra meyan kökleri tencereden alınır. Eğer dem kıvamı çok koyu olmuşsa bir miktar su eklenerek açılabilir. Bu içecek bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek ve gün boyu susuzluğu giderecektir.
Şeftali Kompostosu:
Şeftali bol su ile yıkandıktan sonra dilimlere ayrılır ve bir miktar su ile kaynatılarak posası çıkartılır. Ardında süzgeçten geçirilir ve buzdolabında soğumaya bırakılır. Sahurda içmek için hazır hale gelen şeftali kompostosu gün boyu susuzluğu gidererek bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayacaktır.
Hurma:
Hurma içeriğinde bolca potasyum, magnezyum ve demir barındırır. Özellikle spor ile uğraşan kişilerin kaybettiği enerjiyi yerine koymak için çok faydalı bir meyvedir. Ramazan’da iftarda ve sahurda bolca tüketimi önerilmektedir. Hurmanın gün boyu susuzluğu giderici bir özelliği vardır.
Yoğurt, Domates Ve Yulaf Ezmesi:
Bol miktarda su içeren domates susuzluğu gidermek için birebiridir. Evde mayalanmış yoğurt yine susuzluk için ideal bir besindir. Yulaf ezmesi yine doyurucu özelliğinin yanı sıra susuzluğu da giderici bir özelliğe sahiptir. Sahurda kahve ve çay gibi içecekleri mümkün olduğunca az tüketmek gerekmektedir. Bu içecekler vücuttan su atılmasını sağlayarak, kişinin daha fazla susamasına yol açar.